Pořád víc řešíme kvantitu než kvalitu, říká o českém stravování známá cukrářka

iveta-fabesova

Iveta Fabešová je známá svou výrobu dortů, dezertů a zákusků, které můžete ochutnat ve dvou pražských cukrárnách, které založila - IF Café. Své cukrářské umění předává zájemcům prostřednictvím kurzů a také několika vydaných kuchařek.


Myslím si, že pro lidi, kteří rádi pečou, je mnohdy snem založit si vlastní cukrárnu či kavárnu. Jak to bylo ve Vašem případě?

Já tento sen měla už od dětství. Myslím, že nejvíc jsem o něm reálně začala přemýšlet někdy, když mi bylo 20 let. V té době jsem studovala na vysoké škole a večery trávila v kuchyni.

Jak dlouho to trvalo, než od myšlenky založení cukrárny došlo k návštěvě prvního hosta?

Záleží, kterou myšlenku budeme považovat za první, ale pokud vezmu rozhodnutí, že do toho opravdu chci jít, tak 7 let.

Dočetla jsem se, že jste posedlá Francií, což dokazuje právě i styl Vašich dvou kaváren. Jak často Francii navštěvujete?

Jak mi čas dovolí, ale máme dvě cukrárny, malou dceru, druhé miminko na cestě, takže to není tak snadné, ale minimálně dvakrát ročně se tam snažím jezdit pro inspiraci.

Co francouzského je pro vás srdeční záležitostí?

Miluji styl života. Ta lehkost, elegance, kterou v sobě mají. To mi tady trochu chybí. Tady si ještě sami sebe tolik nevážíme, proto se pořád stravujeme tak, jak se stravujeme. Pořád víc řešíme kvantitu než kvalitu. Ale myslím, že se to trochu zlepšuje.

Není to dávno, co jste se vdávala. Kdo vám pekl svatební dort?

Kolegyně v práci, ale neřekli jsme jim, že je pro nás, aby se zbytečně nebály. :)

Je někdo, kdo Vám pomáhá v rozhodování, zda zařadit nový dezert či sandwich do nabídky?

Určitě manžel. Věřím mu, takže nejprve udělám vzorek pro něj, a když řekne, že je to dobrý, vím, že mi nelže, že je upřimný. Někdy je v těch věcech upřimný až moc. :)

Máte čas a energii péct po práci něco sladkého ještě doma Vaší rodině?

Kdysi jsem prohlásila, že hrnkové recepty jsou pro lenochy, kteří si s pečením nedají práci. Dneska jsem za ně tak vděčná. Takže nedělní odpoledne peču hrnkové buchty s drobenkou, které máme doma nejraději.

Blíží se Vánoce a čas pečení vánočního cukroví. Jak je pro Vás toto období náročné? Stíháte si užívat předvánoční čas?

My na cukrárně už vánoční cukroví neděláme. I tak je to náročné období, ale mám skvělý tým kolem sebe, takže ten nápor zvládáme. Jsem velký milovník Vánoc, takže ať se děje co se děje, Vánoce si vždy snažím užít s rodinou a v klidu. A s Natálkou jsou Vánoce ještě krásnější, ta dětská radost je k nezaplacení.

V dnešní době je populární pečení bez lepku a raw dezerty. Jak tento trend vnímáte?

Chápu, že jsou lidé, kteří mají určité alergie, a pak samozřejmě tento druh pečení je nezbytný, ale myslím, že je to taky určitá modní vlna. Dva roky zpátky jsme prodávali kávu se sojovým mlékem tak jednu týdně, dnes je to 5 denně. A nemyslím si, že tolik lidí najednou zjistilo, že má alergii na laktózu nebo lepek. Ale upřímně to nějak neřeším, ať se každý stravuje, jak sám uzná za vhodné.

Filosofií VímVíc.cz je vzdělávání ostatních, a tak se na závěr každého ptám, co nového se naposledy naučil. Co to je u Vás?

Pořád se něco učím. Snažím se posouvat jak v pracovní, tak osobní rovině. Mám veliké štěstí, že dělám práci, která je zároveň mým koníčkem. Takže prací posouvám i svoji duši.


Add Comment

Click here to post a comment